Ma – Vr: 9:00 – 17:00
088 – 445 1600

Vergunningstekeningen

vergunningstekeningen-nen1413

Zijn jouw vergunningen geregeld?

Ben je gebouweigenaar, huurder- of verhuurder van een gebouw? Dan moet je ervoor zorgen dat je de juiste vergunningen hebt en dat het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit 2012 en de brandveiligheidseisen. Ga je bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heb je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Neem je het gebouw in gebruik, dan moet je al snel een gebruiksmelding voor brandveilig gebruik doen en soms heb je een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig. Zonder dat mag een gebouw simpelweg niet gebruikt worden. Gebouwen worden ook regelmatig gecontroleerd op naleving van de regels en handhaving daarvan met betrekking tot het brandveilig gebruik. Wil je zeker weten dat jouw vergunningen goed geregeld zijn? Laat Handzz je dan ondersteunen en adviseren bij het verzorgen van de benodigde bouwtechnische en brandveiligheidstekeningen. Ook regelen wij voor jou de digitale aanvraag via het Omgevingsloket Online en onderhouden het contact met de gemeente. Zo word jij door ons volledig ontzorgd!

Omgevingsvergunning, wanneer is dit nodig?

Wil je een gebouw of woning (ver)bouwen? Dan heb je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Deze moet voldoen aan het Bouwbesluit 2012 en de regels met betrekking tot brandveiligheid. Bovendien moet je je houden aan de gemeentelijke voorschriften. Ga je verbouwen en komt er meer dan 10 m³ sloopafval vrij of wordt asbest verwijderd, dan moet je ook een sloopmelding doen. Voor gebouwen met een hoog risico is zelfs een omgevingsvergunning brandveilig gebruik nodig. Dit geldt voor een gebouw waar meer dan 10 personen slapen (hotel, ziekenhuis, verzorgingshuis of gevangenis), een gebouw waar overdag meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar zijn (basisschool of kinderdagverblijf) of een gebouw waar meer dan 10 lichamelijk of verstandelijk gehandicapten zijn (dagopvang).

vergunningstekeningen-nen1414

Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning zijn bouwtekeningen nodig van de bestaande en nieuwe situatie zoals op schaal gemaakt plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden en principedetails. Hiermee bewijs je dat het bouwplan voldoet aan het Bouwbesluit, de voorschriften voor brandveiligheid en de aanvullende regels die mogelijk gelden. Wij raden je aan om een omgevingsvergunning tijdig aan te vragen. De aanvraag kan namelijk tot maximaal 26 weken duren, mede afhankelijk van de omvang en/of complexiteit van het gebouw.

Gebruiksmelding NEN1413

Voor bepaalde gebouwen is een gebruiksmelding brandveilig gebruik verplicht om te voldoen aan de regels voor brandpreventie. Dit geldt voor jou als gebouweigenaar of huurder, bij gebouwen waar meer dan 50 personen tegelijk verblijven zoals een kantoor, restaurant, sportschool, woongroep of studentenhuis. Voor de gebruiksmelding brandveilig gebruik verzorgen wij de benodigde (brand)veiligheidstekeningen conform de NEN1413, we doen voor jou de digitale aanvraag via het Omgevingsloket en bewaken het gehele proces. De gebruiksmelding dient ten minste vier weken voor ingebruikname van het gebouw of gehuurde ruimten gedaan te worden. Heb jij als gebouweigenaar of huurder de gebruiksmelding nog niet geregeld? Wij kunnen jou hiermee helpen!

Ontruimingsplattegronden NEN1414

Een ontruimingsplattegrond geeft werknemers of bezoekers van jouw gebouw inzicht waar ze zich bevinden, hoe ze bij calamiteit het beste kunnen vluchten en waar de brandblussers en/of brandslanghaspels zich bevinden. Het is voor een bezoeker ook handig om te zien waar ze heen moeten als ze in een bepaalde ruimte moeten zijn. Het is immers een plattegrond met de bouwkundige indelingen van het gebouw.

 

De ontruimingsplattegronden moeten op een goed zichtbare plek worden opgehangen aan de wand, veelal bij een centrale hal, liften, brandslanghaspels. Het aantal benodigde ontruimingsplattegronden per gebouw of bouwlaag is afhankelijk van o.a. de omvang van het gebouw, gebouwdelen, aantal vluchtwegen en aanwezige brandveiligheidsvoorzieningen.

Beschikt jouw gebouw nog niet over ontruimingsplattegronden? Of zijn de ontruimingsplattegronden verouderd? Wij stellen deze op conform de meest recente uitgave van de NEN1414.

De vakspecialist

vergunningstekeningen-vakspecialist-rene

René Bosman

Functie:    CAD-Tekenaar / Consultant
Telefoon:  06 – 42 52 10 59
E-mail:      [email protected]

Meer weten?

Voor vergunningstekeningen zoals brandveiligheidstekeningen of ontruimingsplattegronden ga je naar Handzz Vastgoedsupport. Onze vakspecialisten zijn er om jou te helpen bij alles wat nodig is voor het regelen van je vergunningen. Vraag het ons gerust!

Benieuwd naar onze dienstverlening?