Ma – Vr: 9:00 – 17:00
088 – 445 1600

BIM MODELLEREN

bim-3d

BIM Het Nieuwe Werken

BIM is een werkmethodiek waarbij alle relevante informatie van een bouwwerk gedurende de gehele levenscyclus wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund middels een digitaal 3D-gebouwmodel. Alle betrokken partijen werken daarin samen. Uitwisseling van gebouwinformatie vindt plaats via het 3D-gebouwmodel. Bij nieuwbouwprojecten is BIM (Building Information Model) tegenwoordig niet meer weg te denken. Heb je behoefte aan ondersteuning bij BIM-projecten? Heb je verbouw-, renovatie- en/of transformatieplannen en wil je de actuele situatie van jouw gebouw goed in beeld hebben in een 3D-gebouwmodel? Of kun je als architecten-, ontwerp- of tekenbureau ondersteuning gebruiken? Dan zijn wij jou daarbij graag van dienst.

BIM voor bestaande bouw

Tegenwoordig worden steeds meer bestaande gebouwen in 3D-CAD programma’s gemodelleerd ten behoeve van renovatie-, transformatie- en verbouwprojecten om de actuele situatie goed in beeld te hebben. Dit wordt veelal gedaan op basis van bestaande tekeningen, een controlemeting op locatie en/of via het 3D laserscannen van het gebouw. Door een gebouw in 3D te modelleren en daaruit de benodigde tekeningen te genereren, zijn alle plattegronden, doorsneden, gevelaanzichten en details altijd op elkaar afgestemd en worden tekenfouten voorkomen. Door de modellen van de verschillende disciplines (bouwkundige, constructief, installaties) te combineren, kan er door middel van een zogeheten ‘clash controle’ gekeken worden waar de verschillende onderdelen met elkaar ‘botsen’. Deze punten kunnen dan al in de ontwerpfase verholpen worden wat bouwfouten en faalkosten voorkomt.

Wij ondersteunen gebouweigenaars en architecten bij het inmeten en digitaal opzetten van het 3D-gebouwmodel om de actuele situatie goed in beeld te brengen. Aansluitend kunnen wij ook ondersteunen tijdens het ontwerpproces en bij het vervaardigen van bouwtechnische tekeningen.

Beheer en Onderhoud

Het beschikken over een 3D-gebouwmodel in het kader van Beheer en Onderhoud krijgt een steeds grotere rol. Aan de hand van bestaande tekeningen, of een controlemeting op locatie, wordt een (woon)gebouw geheel uitgewerkt tot een digitaal 3D-gebouwmodel. Aansluitend wordt dit gebouwmodel aangevuld met alle relevante informatie (o.a. materialen en afmetingen). Uit het 3D-gebouwmodel kunnen vervolgens de gebouwelementen (materialen) en hoeveelheden automatisch gegenereerd worden. Deze accurate gegevens zijn aansluitend te gebruiken en/of digitaal in te lezen in elk onderhoudssoftwareprogramma voor het opstellen van een Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP), de plannen van de onderhoudsactiviteiten.

De specialisten van Handzz zijn er om jou te ondersteunen bij zowel het opzetten van het 3D-gebouwmodel, als bij het uitvoeren van een conditiemeting volgens de NEN2767  en het opstellen van een MJOP.

Visualisaties

Een 3D-gebouwmodel geeft veelal een technische weergave van het gebouw. Maar als gebouweigenaar en architect wil je ook weten hoe een gebouw na de bouw of verbouwing er daadwerkelijk uit komt te zien. Dit kan met een globale 3D-impressie. Of door het toevoegen van de juiste texturen, materialen, belichting, details en aankleding van de omgeving. Zo komt elk ontwerp fotorealistisch tot leven! 3D-visualisaties tonen de mogelijkheden en potentie van een gebouw na de verbouwing, renovatie of transformatie. Deze visualisaties zijn ook te gebruiken bij de aanvraag omgevingsvergunning. Hierdoor krijgt de welstandscommissie een beter beeld van de ontwerpplannen.

De vakspecialist

bim-modelleren-vakspecialist-pascal

Pascal Hulsbos

Functie:    BIM Modelleur / Consultant
Telefoon:  06 – 83 90 69 40
E-mail:      [email protected]

Meer weten?

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn met BIM en 3D voor jouw bouw- of verbouwplannen? Onze vakspecialisten vertellen je graag hoe wij je hierin kunnen helpen met ondersteuning en advies. Neem contact met ons op, we helpen je altijd verder!

Benieuwd naar onze dienstverlening?